Βοηθήστε τα παιδιά σας να διαχειριστούν το άγχος + δωρεάν παραμύθι “I’ m calm”

Πολλές φορές τα παιδιά αγχώνονται. Και πολλές φορές αγχωνόμαστε κι εμείς οι μεγάλοι και μεταφέρουμε αυτό το άγχος στα παιδιά. Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαχειριστούν το άγχος;

  • Βοηθήστε τα να μάθουν τα διάφορα συναισθήματα, εξηγήστε τους τι είναι το άγχος και βοηθήστε τα να εντοπίζουν πότε αγχώνονται. Δωρεάν υλικό μπορείτε να βρείτε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.
  • Χρησιμοποιήστε τεχνικές που βοηθούν το παιδί σας να νιώσει χαλαρό (π.χ. τεχνικές mindfulness, τεχνικές από creative arts therapies κτλ):
    Δώστε του μια αγκαλιά.
    Δείξτε του πώς να αναπνέει ώστε να χαλαρώνει (δείτε εδώ το σχετικό video).
    Προτρέψτε το να ζωγραφίσει το άγχος του.
    Εδώ μπορείτε να βρείτε επιπλέον υλικό.
    Δοκιμάστε το νευροδραματικό παιχνίδι.
  • Δώστε του ένα μικρό παιχνιδάκι που μπορεί να ζουλάει (π.χ. μπαλάκι) ή fidget για να μπορεί να βγάζει την έντασή του.
  • Δημιουργήστε μαζί τη δική σας ιεροτελεστία στην οποία θα μπορεί να καταφεύγει το παιδί σας όποτε νιώθει αγχωμένο (π.χ. ένας μυστικός χαιρετισμός, ένα τραγουδάκι κτλ).
  • Εντοπίστε τι δημιουργεί άγχος στο παιδί σας. Φτιάξτε μια φόρμα καταγραφής και σημειώστε κάθε φορά που το παιδί σας εκφράζει άγχος κι ανησυχία. Δείτε με ποια περιστατικά στη ζωή του παιδιού σας συνέπεσε αυτή του η συμπεριφορά. Αν είναι αρκετά μεγάλο μπορεί να κάνει την καταγραφή το ίδιο το παιδί.
  • Δώστε του χώρο και χρόνο.
  • Σκεφτείτε μήπως μεταδίδετε εσείς το άγχος σας στο παιδί. Συχνά τα παιδιά συγχρονίζονται με τους ενήλικες και τα συναισθήματά μας και λειτουργούν ως καθρέφτες μας. Παρατηρήστε κι εντοπίστε αν το άγχος που εκφράζει το παιδί σας είναι τελικά του ίδιου παιδιού ή δικό σας.
  • Αφήστε το παιδί να διαχειριστεί μόνο του κάποιες από τις καταστάσεις που του δημιουργούν άγχος. Έτσι θα ενδυναμωθεί και θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση.
  • Απευθυνθείτε σε ειδικούς για να καθοδηγήσουν εσάς και να βοηθήσουν το παιδί σας. Η παιγνιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να διαχειριστούν το άγχος του, ενώ παράλληλα η συμβουλευτική γονέων μπορεί να βοηθήσει εσάς ώστε να αποκτήσετε τα κατάλληλα εργαλεία για να υποστηρίξετε το παιδί σας.

    Κι εδώ θα βρείτε ένα παραμύθι από το Educate2Empower για να βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν αγχογόνες καταστάσεις.

    Αναστασία Κούρτη ,
    ειδική παιδαγωγός , εκπ. παιγνιοθεραπεύτρια,
    συγγραφέας
    MSc LACIC, MSc Youth, PhDc Therapeutic Play