Δωρεάν Εγχειρίδια Σεξουαλικής Αγωγής από το Υπουργείο Παιδείας



Σύμφωνα με την Commission το 10%-20% των παιδιών στην Ευρώπη πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνουν συνεχώς.

Πέραν αυτού όμως, τα παιδιά και οι έφηβοι στην χώρα μας δεν είναι ενήμεροι, όχι μόνο για τη σεξουαλική κακοποίηση και πώς να θωρακίζουν τον εαυτό τους, αλλά για πληθώρα θεμάτων σεξουαλικής αγωγής (π.χ. εφηβεία και εγκυμοσύνη, ΣΜΝ, ακόμη και για βασικούς κανόνες προσωπικής υγιεινής!).
Το 2000 και το 2008 έγινε μία αξιόλογη προσπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία ανάλογων συγγραμμάτων που θα χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Επιστημονικός Υπεύθυνος ήταν ο κ. Θάνος Ασκητής και η πολυδύναμη συγγραφική ομάδα απαρτίζοταν από ιατρούς, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, σκιτσογράφους κ.α. Δυστυχώς τα εγχειρίδια αυτά δεν έφτασαν ποτέ στα ελληνικά σχολεία.
Κυκλοφορούν όμως ελεύθερα στο Διαδίκτυο, κάποια από τον ίδιο τον δημιουργό τους και κάποια από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Ν. Ηρακλείου και  μπορείτε να τα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

 Σεξουαλική Αγωγή και Διαφυλικές Σχέσεις για παιδιά 6 – 8 ετών

Σεξουαλική Αγωγή και Διαφυλικές Σχέσεις για παιδιά 9 – 12 ετών

Σεξουαλική Αγωγή και Διαφυλικές Σχέσεις για μαθητές 11 – 14 ετών

Σεξουαλική Αγωγή και Διαφυλικές Σχέσεις για εφήβους 15 – 18 ετών
Αναστασία Κούρτη,
Ειδική Παιδαγωγός, MSc LACIC
εκπ. Παιγνιοθεραπεύτρια