Ιδέες για γονείς! Δωρεάν αισθητηριακές δραστηριότητες


Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι ουσιαστικά όλες αυτές οι παιγνιώδεις δραστηριότητες που διεγείρουν τις αισθήσεις του παιδιού: αφή, όσφρηση, γεύση, ακοή, όραση-και συνήθως, αλλά όχι απαραίτητα, επικεντρώνονται στην αφή και την όσφρηση.

Τα βρέφη και τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσα από τις αισθήσεις τους. Το νανούρισμα της μαμάς, χαλαρώνει τα βρέφη όταν είναι ανήσυχα. Μια παράξενη μυρωδιά ή μια εντυπωσιακή εικόνα κάνει τα παιδιά να στήνουν ολόκληρο φανταστικό σύμπαν και να χάνονται εκεί μέσα με τις ώρες.
 Το αισθητηριακό παιχνίδι χρησιμοποιεί τις αισθήσεις σαν κύριο εργαλείο, βοηθώντας τα παιδιά να ανακαλύψουν τον κόσμο, αλλά παράλληλα τις “γυμνάζει”, τις εξελίσσει. Παράλληλα ενισχύει την ιδιοδεκτικότητα (δηλαδή τη γνώση του πού βρίσκεται το σώμα μας στον χώρο και πώς κινείται σε αυτόν), την ισορροπία, τη λεπτή κινητικότητα, την κοινωνικότητα (εφόσον το αισθητηριακό παιχνίδι παίζεται σε ομάδα) και τη μνήμη. Επιπλέον το αισθητηριακό παιχνίδι μπορεί να λειτουργήσει κι ως ένα μέσο χαλάρωσης-antistress.
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να διοργανώνονται κυριολεκτικά δεκάδες εργαστήρια αισθητηριακού παιχνιδιού για βρέφη, για παιδιά, για γονείς και παιδιά κ.τ.λ. Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής… Κατανοώ ότι σε κάποιες περιπτώσεις, όπως π.χ. σε μεγάλες πόλεις, δεν υπάρχει ο χρόνος και ο τόπος για οργάνωση αισθητηριακού παιχνιδιού. Καταλαβαίνω ακόμη και κάποιους ειδικούς που έχοντας γνώση της αισθητηριακής ολοκλήρωσης όπως και της ψυχοκινητικής, γνωστικής και συναισθηματικής/κοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών, θέλουν να δημιουργήσουν ένα προσεγμένο και στοχευμένο πρόγραμμα κατάλληλο για τα παιδιά (είναι και δικός μου κρυφός πόθος, για να είμαι ειλικρινής). Δεν μπορώ να καταλάβω όμως γιατί οι γονείς να μπουν στη διαδικασία να πληρώσουν, και μάλιστα πολλές φορές αδρά, για ένα εργαστήριο με απλές αισθητηριακές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να οργανώσουν οι ίδιοι,  χωρίς να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις, δωρεάν, στο σπίτι τους, σε ένα πάρκο ή στην παραλία, καλώντας μερικούς φίλους με πιτσιρίκια. Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικές τέτοιες καλοκαιρινές δραστηριότητες, που γίνονται με υλικά που βρίσκουμε στη φύση ή που έχουμε στο σπίτι μας!

  • Παιχνίδι με την άμμο στην παραλία! Ναι, κι όμως, το αγαπημένο παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων είναι το νούμερο 1 δωρεάν αισθητηριακό παιχνίδι. Προμηθευτείτε φτυαράκια, κουβαδάκια, τσουγκρανίτσες και φορμάκια άμμου και αφήστε τα παιδιά σας να χαρούν το παιχνίδι! Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε παλιά πλαστικά πιατάκια/μπολάκια και πλαστικά ποτηράκια/κουταλάκια. Πάντα βάζοντας αντηλιακό και σε ώρες που ο ήλιος δεν είναι τόσο επικίνδυνος.
  • Φτιάξτε με τα παιδιά σας παγωτό! Αφήστε τα παιδιά σας να διαλέξουν τις γεύσεις, κόψτε μαζί φρούτα και κομματάκια σοκολάτας και μυρίστε τα. Αφήστε τα παιδιά σας να θρυμματίσουν με τα χέρια ξηρούς καρπούς και να ανακατέψουν τα υλικά στο μπολ. Και φυσικά μετά, φάτε το παγωτό!
  • Φτιάξτε το δικό σας αισθητηριακό μπουκάλι! Πάρτε ένα παλιό διάφανο μπουκάλι. Πηγαίνεται μέχρι την παραλία με το παιδί σας και μαζέψτε βότσαλα, κοχύλια, ακόμη και φύκια/ξυλαράκια. Βάλτε τα μέσα στο μπουκάλι, μαζί με άλλα υλικά όπως γκλίτερ, χάντρες ή ό,τι άλλο θέλετε. Γεμίστε με νερό, αφήνοντας λίγο κενό και κλείστε το μπουκάλι. Για όσους δεν μένουν κοντά στην παραλία, μπορείτε να βάλετε λουλούδια, μικροαντικείμενα ή ακόμη και baby oil. 
  • Φτιάξτε την δική σας αισθητηριακή σακούλα! Μαζέψτε αντίστοιχα υλικά όπως για το αισθητηριακό μπουκάλι. Προμηθευτείτε μια σακούλα από αυτές που κλείνουν αεροστεγώς (zip bag) και gel μαλλιών. Προσθέστε τα υλικά στη σακούλα, αλλά αυτή τη φορά αντί για νερό, βάλτε gel μαλλιών. Κλείστε τη σακούλα κι έτοιμη!
  • Και φυσικά…μπουγέλο! Με νεροπίστολα, νερόμπομπες, το πιο διασκεδαστικό παιχνίδι στην αυλή του σπιτιού μας.

Αναστασία Κούρτη,
Ειδική Παιδαγωγός MSc, 
εκπ. Παιγνιοθεραπεύτρια