Τι Είναι ο Οπτικός Εγκλεισμός + Review: Οπτικός Εγκλεισμός

upbility

Τι είναι οπτικός εγκλεισμός;
Οπτικός εγκλεισμός είναι η ικανότητα τπου μας βοηθά να αναγνωρίζουμε μια εικόνα ακόμη κι αν δεν τη βλέπουμε ολόκληρη. Είναι δηλαδή η ικανότητα να οπτικοποιούμε μια εικόνα, βλέποντας μόνο ένα τμήμα της. 

Γιατί είναι σημαντικός ο οπτικός εγκλεισμός;
Ο οπτικός εγκλεισμός είναι πολύ σημαντικός καθώς βοηθά τα παιδιά να  αποκωδικοποιούν μια λέξη γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται να τη διαβάσουν ολόκληρη. 

Πού δυσκολεύονται τα παιδιά με μειωμένες δεξιότητες οπτικού εγκλεισμού;
Τα παιδιά με μειωμένες δεξιότητες οπτικού εγκλεισμού δυσκολεύονται:
  • Να λύσουν λαβύρινθους
  • Να εντοπίσουν “καμουφλαρισμένα” αντικείμενα
  • Να ολοκληρώσουν παλζ
  • Στην ανάγνωση
  • Στην ορθογραφία
  • Να εντοπίσουν λάθη σε έντυπο υλικό

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά με δυσκολίες στον οπτικό εγκλεισμό;
 Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά με δυσκολίες στον οπτικό εγκλεισμό δίνοντάς τους πάζλ, λαβύρινθους, και κατάλληλες ασκήσεις. Παρακάτω θα παρουσιάσω το ebook “Οπτικός Εγκλεισμός” το οποίο περιέχει τέτοιες ασκήσεις.


Review
upbilty

To ebook “Οπτικός Εγκλεισμός” περιέχει υλικό παρέμβασης για την ανάπτυξη της οπτικής αντίληψης σε παιδιά με δυσλεξία. Είναι ένα εύχρηστο βιβλίο το οποίο μπορείτε να εκτυπώσετε ή να το έχετε αποθηκευμένο στο στικάκι σας και να το εκτυπώνετε από εκεί όποτε θέλετε. Περιέχει ασκήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας και είναι κατάλληλο για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Ιδανικό για παιδιά με δυσλεξία, αλλά και γενικότερα για παιδιά που δυσκολεύονται στην οπτική αντίληψη. Είναι ευχάριστο και οι ασκήσεις του έχουν τέτοια μορφή ώστε μπορεί να χρησιμοποιηθούν παιγνιωδώς. Εγώ, π.χ., συχνά προτείνω στα παιδιά να κάνουμε έναν διαγωνισμό δίνοντάς τους έναν συγκεκριμένο αριθμό σελίδων και ζητώντας τους να τις τελειώσουν σε συγκεκριμένο χρόνο. Φυσικά φροντίζω να προσαρμόζω το χρόνο ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε παιδιού ώστε να τελειώσουν εγκαίρως, τονώνοντας έτσι την αυτοπεποίθησή τους.


Μπορείτε να δείτε το βιβλίο οπτικός εγκλεισμός εδώ:


Αναστασία Κούρτη,
Ειδική Παιδαγωγός MSc,
εκπ. Παιγνιοθεραπεύτρια