Φάκελος TEACCH-Δωρεάν Υλικό: “Τα πολύχρωμα σπιτάκια”

 
 
To TEACCH (Treatment and Εducation of Autistic and Communication Handicapped Children-Θεραπεία και Εκπαίδευση Παιδιών με Αυτισμό και Διαταραχές Επικοινωνίας) είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για αυτιστικά παιδιά, το οποίο δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας.
Πρόκειται για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα που βασίζεται στις αρχές της δομημένης εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα TEACCH προϋποθέτει σαφές και δομημένο περιβάλλον (συγκεκριμένοι οριοθετημένοι χώροι για κάθε δραστηριότητα), σαφές εξατομικευμένο ημερίσιο πρόγραμμα (όπου περιέχονται με σειρά οι δραστηριότητες της ημέρας, είτε γραπτά είτε οπτικά), σύστημα εργασίας (βοηθά το παιδί να ολοκληρώνει μόνο του τις εργασίες του, χωρίς τη βοήθεια των θεραπευτών του) και οπτική δομή (οπτική οργάνωση, οπτικές οδηγίες, οπτική σαφήνεια).
Κάποιος θεραπευτής μπορεί να εφαρμόσει τη μέθοδο TEACCH στην τάξη (δύσκολο για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς οι αίθουσες δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένες), σε ατομικό πρόγραμμα ή να χρησιμοποιήσει κάποιες δραστηριότητες που έχουν δημιουργηθεί βασισμένες στις αρχές του TEACCH και να τις εντάξει στο θεραπευτικό του πρόγραμμα.
Σε αυτή την ενότητα θα βρείτε τέτοιες δραστηριότητες, έτοιμες για εκτύπωση .
Και ξεκινάμε με την πρώτη μας δραστηριότητα:
 
Τα πολύχρωμα σπιτάκια!
Θα χρειαστείτε:
Velcro (εγώ παίρνω από το ebay, αργούν λίγο να έρθουν αλλά τα βρίσκω πάμφθηνα)
Ψαλίδι
 
Εκτυπώστε το αρχείο “Τα Πολύχρωμα Σπιτάκια” και πλαστικοποιήστε τις σελίδες του. Κόψτε τα έτοιμα σπιτάκια και κολλήστε πίσω από κάθε σπιτάκι velcro. Κολλήστε τα αντοίστιχα velcro στη μεγάλη καρτέλα με τις σκεπές και τους τοίχους. Το παιδί θα πρέπει να τοποθετήσει το κάθε σπιτάκι στο κατάλληλο πλαίσιο, ανάλογα με τα χρώματα που έχει (π.χ. κίτρινη σκεπή και κόκκινος τοίχος)!
 
Αναστασία Κούρτη,
Ειδική Παιδαγωγός, MSc 
εκπ. Παιγνιοθεραπεύτρια