6 Μαρτίου, “ημέρα κατά της σχολικής βίας “: Εναλλακτική Προσέγγιση

Ίσως φταίει η εκπαίδευση μου στην παιγνιοθεραπεία. Ίσως φταίει που αν και θεωρώ ότι το μάθημα μπορεί να είναι παιχνίδι, δεν θεωρώ ότι το παιχνίδι πρέπει να είναι μάθημα. Ίσως γιατί νομίζω ότι η τέχνη βγάζει στον καθένα μας διαφορετικά συναίσθημα και σκέψεις. Ίσως τελικά γιατί νομίζω ότι τα παιδιά δεν ακολουθούν το διδακτικό ύφος αλλά την καρδιά τους, ειδικά τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Δεν ξέρω γιατί αλλά αποφάσισα για τη μέρα να ακολουθήσω μια εναλλακτική προσέγγιση με τα παιδιά μου.

Για την ημέρα κατά της σχολικής βίας επέλεξα λοιπόν να διαβάσουμε ένα βιβλίο στην τάξη με τα μικράκια μου, «Το σχολείο πάει σχολείο.»

«Το σχολείο πάει σχολείο» του Adam Rex σε εικονογράφηση του Christian Robinson που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος,  είναι ένα βιβλίο….για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου, πάντως τα δικά μου πρωτάκια και δευτεράκια ενθουσιάστηκαν.

Όταν έψαχνα ποιο βιβλίο να χρησιμοποιήσω για αυτή τη μέρα, δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω κάτι που να αναφέρεται ξεκάθαρα στο bulling και στο τι πρέπει να κάνουμε και το τι δεν πρέπει να κάνουμε στο σχολείο. Υπάρχουν εκπληκτικά βιβλία και προγράμματα για το bulling, κάποια τα παρουσίασα και σε προηγούμενη ανάρτησή μου, απλώς “it’s not my cup of tea” που λένε και στο χωριό μου.
Έστειβα λοιπόν το μυαλό μου και ξαφνικά μου ήρθε ιδέα! Αντί να λέμε τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά στο σχολείο και πώς νιώθουν τα παιδιά στο σχολείο γιατί να μην δούμε πώς νιώθει το ίδιο το σχολείο;


Έτσι λοιπόν, με βοηθό το “Το σχολείο πάει σχολείο” πήγα στο σχολείο και μιλήσαμε με τα παιδιά για το σχολείο!
Περιττό να πω ότι τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το παραμύθι (ακόμη και το “σκληρό” δευτεράκι μου που συνήθως αναφωνεί “Ωωωωω, τι βαρετό!”). Περιττό να πω επίσης ότι η συζήτηση για το πώς νιώθει το σχολείο, πότε νιώθει χαρά, πότε ενθουσιασμό, πότε μοναξιά, πότε φόβο και πότε απογοήτευση βγήκε πολύ αβίαστα. Εμείς δεν προχωρήσαμε με άλλες δραστηριότητες με αφορμή το βιβλίο (ήδη κάνουμε στην τάξη πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης με παραμύθια), όμως υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν με αφορμή αυτό το βιβλίο και μπορούν να προσαρμοστούν σε μεγαλύτερες και μικρότερες ηλικίες.


Αναστασία Κούρτη,
Ειδική Παιδαγωγός MSc,
Εκπ. Παιγνιοθεραπεύτρια