Γιατί τα παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα δάχτυλά τους όταν κάνουν Μαθηματικά

          


*Δυνατότητα εποπτείας σε επαγγελματίες που ασχολούνται με παιδιά με δυσκολίες στα Μαθηματικά, στη Γλώσσα ή/και με Ψυχοκοινωνικές Δυσκολίες καθώς και σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης. Δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου.
Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε mail:
akourti@paidanaptixi.com
perieidikisagogis@gmail.com


Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν πώς να μετράνε χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά τους. Αλλά καθώς το παιδί μεγαλώνει και τα προβλήματα των Μαθηματικών γίνονται πιο
απαιτητικά, οι δάσκαλοι και οι γονείς συχνά αποτρέπουν τα παιδιά από το να χρησιμοποιούν τα δάχτυλά τους, καθώς θεωρείται μια λιγότερο έξυπνη τεχνική.
Παρόλα αυτά οι μαθητές που αποθαρρύνονται να χρησιμοποιούν τα δάχτυλά τους χάνουν μια σημαντική ευκαιρία: την ευκαιρία να ενδυναμώσουν τα εγκεφαλικά τους δίκτυα (brain networks).

Η καθηγήτρια του Stanford, Jo Boaler, γράφει στην Atlantic για τα νευρολογικά οφέλη που προκύπτουν όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν τα δάχτυλά τους και πώς αυτή η πράξη μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της ανεπτυγμένης σκέψεις στα ανώτερα Μαθηματικά.

«Αποτρέποντας τους μαθητές από το να χρησιμοποιούν τα δάχτυλά τους όταν μετράνε, μπορεί, σύμφωνα με μία νέα νευρολογική έρευνα, να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην μαθηματική τους ανάπτυξη. Τα δάχτυλα είναι πιθανόν ένα από τα πιο χρήσιμα οπτικά βοηθήματα και η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τα δάχτυλα χρησιμοποιείται ευρέως και στην ενήλικη ζωή. Η σημασία της αντιληπτικής ικανότητας που σχετίζεται με τα δάκτυλα, ίσως να είναι ο λόγος που οι πιανίστες και άλλοι μουσικοί συχνά επιδεικνύουν μεγαλύτερη μαθηματική κατανόηση από ανθρώπους που δεν μαθαίνουν κάποιο μουσικό όργανο.»

Η Boaler ανέπτυξε ειδικό πρόγραμμα (curriculum)  υποστηρικτικής διδασκαλίας των Μαθηματικών, συνδυάζοντας οπτική σκέψη, αριθμητική και νοοτροπία ανάπτυξης (growth mindset). Το πρόγραμμά της,  YouCubed, στο Stanford University, βοηθά μαθητής και δασκάλους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να μάθουν Μαθηματικά. Το άγχος που προκαλείται από τα Μαθηματικά (Math anxiety) έχει καταγραφεί ως ένας από τους παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά στην εκμάθηση των Μαθηματικών. Δίνοντας έμφαση σε αυτό και μια νέα ματιά στο πώς διδάσκονται τα Μαθηματικά, η Boaler δημιουργεί ένα νέο μονοπάτι για μαθητές και ενήλικες, βοηθώντας τους να αγαπήσουν τα Μαθηματικά.


Εδώ μπορείτε να βρείτε την έρευνα πάνω στην οποία βασίστηκε το άρθρο της Boaler.


Απόδοση-Μετάφραση
Αναστασία Κούρτη,
Ειδική Παιδαγωγός