Παιχνίδια Γνωριμίας

 
 
Φτάσαμε στα μέσα Αυγούστου και σιγά-σιγά ξεκινούν οι προετοιμασίες για την επιστροφή στα θρανία. Πρώτη μέρα στο σχολείο, άλλα παιδιά είναι λες και βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον και άλλα κάθονται μαζεμένα σε μια γωνιά, φοβισμένα ή πολύ ντροπαλά.
Ας δούμε, λοιπόν, μερικά παιχνίδια γνωριμίας “icebreakers”. Κάποια τα είδα να τα εφαρμόζουν και μου άρεσαν, κάποια τα έχω σκεφτεί ή τα έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ, ενώ κάποια τα έχω παίξει η ίδια σε ομάδες που συμμετείχα ως φοιτήτρια. Είναι όλα κατάλληλα διαμορφωμένα για παιδιά νηπιαγωγείου και Α΄ Δημοτικού, Γενικής και Ειδικής Αγωγής, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για μεγαλύτερες ηλικίες. Μερικά είναι κατάλληλα για τάξεις με πολλά παιδιά και κάποια για μικρότερες σε μέγεθος τάξεις. Φυσικά, μπορείτε να τα διαμορφώσετε όπως θέλετε, ανάλογα με την τάξη σας.
 
 
1. Πιάσε-πέτα
 Τα παιδιά σχηματίζουν έναν κύκλο. Αφού συστηθούν όλα με την σειρά, δίνουμε σε ένα παιδί μια μπάλα και του ζητάμε να την πετάξει σε όποιο παιδί θέλει αρκεί να θυμηθεί και να πει το όνομά του. Συνεχίζουμε μέχρι το κάθε παιδί να ρίξει την μπάλα σε όλα τα υπόλοιπα παιδιά. Ιδανικό για μικρότερες ομάδες.
 
 
2. I spy with my little eye
Το παιχνίδι αυτό είναι μια παραλλαγή του “I spy with my little eye”. Αφού ήδη έχουμε συστηθεί (ή έχουμε παίξει το παιχνίδι «πιάσε-πέτα»), καθόμαστε σε κύκλο και ζητάμε από ένα παιδί να σκεφτεί και να περιγράψει έναν από τους συμμαθητές του, χωρίς να αποκαλύψει το όνομά του. Π.χ. Βλέπω ένα παιδί που έχει καστανά μαλλιά και φοράει άσπρο φόρεμα». Τα υπόλοιπα παιδιά μαντεύουν ποιο είναι το παιδί.
 
 
3. Τα πορτραίτα
Χωρίζουμε τα παιδιά σε τυχαία ζευγάρια και τα βάζουμε να καθίσουν αντικριστά (κάθε παιδί απέναντι από το ζευγάρι του). Δίνουμε από ένα χαρτί και χρώματα στο κάθε παιδί και ζητάμε να ζωγραφίσει το πορτρέτο του απέναντί του, αφού πρώτα τον ρωτήσει κάποιες πληροφορίες ώστε να γίνει πιο «ακριβές» το πορτρέτο του (π.χ. μπορεί να ρωτήσει των συμμαθητή του ποιες είναι οι αγαπημένες του ασχολίες κι αν π.χ. του αρέσει το μπάσκετ, ο συμμαθητής του μπορεί να τον ζωγραφίσει με  μια μπάλα μπάσκετ).
 
 
4. Μύρισε και μάντεψε
Αυτό το παιχνίδι είναι για μικρές ομάδες και γίνεται αφού τα παιδιά έχουν γνωριστεί κι έχουν μάθει τα ονόματα των άλλων παιδιών. Ένα παιδί στέκεται στην άκρη ενώ τα υπόλοιπα παιδιά σχηματίζουν μια σειρά απέναντί του. Ένα-ένα τα παιδιά περνάνε και δίνουν το χέρι τους στο παιδί να το μυρίσει. Αφού μυρίσει τα χέρια όλων των παιδιών, του κλείνουμε τα μάτια και ένα-ένα τα παιδιά (με μπερδεμένη σειρά αυτή τη φορά) το πλησιάζουν και του δίνουν να μυρίσει το χέρι τους. Το παιδί με τα κλειστά μάτια πρέπει να μαντέψει ποιο χέρι μυρίζει κάθε φορά.

*Photo by Ashton-Bingham


Αναστασία Κούρτη,
Ειδική Παιδαγωγός