Το υλικό που χρησιμοποιώ φέτος για παράλληλη στήριξη (+σύνδεσμοι)-Β Μέρος

Συνέχεια με το Β μέρος του υλικού που χρησιμοποιώ φέτος με το πιτσιρικάκι μου Γ Δημοτικού.
Εδώ θα βρείτε δικό μου υλικό ή αξιόλογων συναδέλφων που μπορεί να σας φανεί χρήσιμο για παράλληλη στήριξη, τμήμα ένταξης, για θεραπευτικό πλαίσιο ή ακόμη και για γενική τάξη.
Μπορείτε να βρείτε το Α μέρος εδώ.

1.Πώς νιώθω σήμερα;

Ένας ευχάριστος τρόπος να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας και να δουλέψουμε τη μεταφορική χρήση της γλώσσας!


2.Κάρτες με τα μαθηματικά σύμβολα

Συχνά τα παιδιά-ειδικά αυτά που δυσκολεύονται-δεν θυμούνται τα μαθηματικά σύμβολα. Ένας εύκολος και ευχάριστος τρόπος είναι να εκτυπώσετε και να πλαστικοποιήσετε κάρτες με τα μαθηματικά σύμβολα και την περιγραφή τους, ώστε τα παιδιά να τα έχουν μαζί τους πάντα και παντού!

3.Αξία θέσης ψηφίων (από το teaching therapy)

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Μαθαίνουμε τους τετραψήφιους αριθμούς με ευχάριστο τρόπο. Δεν είχα το κουτί και μεταλλικούς κρίκους οπότε χρησιμοποίησα ένα κομμάτι χαρτόνι και σπάγγο. Τις καρτέλες με τους αριθμούς που υπήρχαν στο αρχείο (1000, 100 κτλ) τις χρησιμοποιήσα για μια άλλη κατασκευή για εξάσκηση ανάλυσης αριθμού (θα σας τη δείξω στο επόμενο μέρος με το υλικό για παράλληλη στήριξη).


4.Ντόμινο προπαίδειας (από το υλικό του σεμιναρίου “WEBINAR: Πρόγραμμα παρέμβασης στα Μαθηματικά για το Δημοτικό-Ένας πρακτικός οδηγός”)

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ένα παιχνίδι προπαίδειας το οποίο χρησιμοποιούμε όλοι στην τάξη (Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού). Είναι αρκετά δύσκολο για τον μαθητή μου αλλά του αρέσει πολύ και τον βοηθά και στην ένταξη στην ομάδα. Έτσι το χρησιμοποιούμε συχνά, με τη βοήθειά μου.


5. Καταλήξεις ρημάτων

Κάναμε σμίκρυνση στις αφίσες με τις καταλήξεις των ρημάτων, τις εκτυπώσαμε και τις πλαστικοποιήσαμε. Το πιτσιρίκι μου ήδη ξέρει κάποιους βασικούς κανόνες ορθογραφίας (αν και χρειάζεται να τους υπενθυμίζουμε συχνά). Έτσι δοκιμάσαμε να δούμε και κάτι παραπάνω. Διαβάζουμε τη θεωρία, βλέπουμε τα γραμματάκια-προσωπάκια και γράφουμε τα δικά μας παραδείγματα!.


6.Γλειφιτζούρια Brainbreaks

Ολιγόλεπτες δραστηριότητες για να ξεκουράζομαστε. Εκτός από τις δραστηριότητες που θα βρείτε στο αρχείο, έφτιαξα καινούριες επιπλέον δραστηριότητες κομμένες και ραμμένες στα γούστα και τις δυνατότητες του μαθητή μου!

Ελπίζω να σας φάνηκε χρήσιμο και αυτό το υλικό. Συντονιστείτε γιατί θα ακολουθήσει και τρίτο μέρος με ακόμη περισσότερες ιδέες!

Για περισσότερες ιδέες, συμβουλές και εποπτεία ειδικών θεραπευτών και εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ!

Αναστασία Κούρτη,
Ειδική Παιδαγωγός MSc,
εκπ. Παιγνιοθεραπεύτρια