Το υλικό που χρησιμοποιώ φέτος για παράλληλη στήριξη (+σύνδεσμοι)-Α Μέρος

Όσοι παρακολουθείτε το blog μου θα ξέρετε ίσως ότι φέτος έχω την χαρά να εργάζομαι ως εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης στο πιο αγαπησιάρικο πιτσιρίκι που υπάρχει. Θα ξέρετε επίσης ότι μου αρέσει να φτιάχνω δικό μου υλικό. Σήμερα, λοιπόν, θα σας παρουσιάσω το υλικό που χρησιμοποιώ φέτος με το πιτσιρικάκι μου, μαθητή Γ΄ Δημοτικού. Κάποιο υλικό είναι δικό μου και κάποιο το έχω βρει σε σελίδες αξιόλογων συναδέλφων.
Σε αυτό το post θα σας παρουσιάσω το πρώτο μέρος του υλικού. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο!
Πατήστε πάνω στον κάθε τίτλο για να δείτε το υλικό.

1.Κανόνες τάξης (πηγή pinterest)

Three 'Rules' of Good Cinematography | Classroom rules, Special education  classroom, Social skills autism

Πέρασα την εικόνα στο Word και έγραψα τους κανόνες στα Ελληνικά. Εκτύπωσα, πλαστικοποίησα κι έκοψα την κάρτα. Έπειτα κόλλησα ένα κομμάτι χαρτόνι στο θρανίο μας και χρησιμοποίησα velcro για να κολλώ και να ξεκολλώ την κάρτα, ώστε να υπενθυμίζουμε τους κανόνες της τάξης.

2. Κάρτες με τα σημεία στίξης (από το Teaching Therapy)

Πολλές φορές τα παιδιά δυσκολεύονται να θυμηθούν τα σημεία στίξης. Μπορεί επίσης να τους λέτε(στην ορθογραφία π.χ.) “Βάλε κόμμα” και να γράφουν τη λέξη “κόμμα”. Γι’ αυτόν τον λόγο εκτύπωσα σε σμίκρυνση τα βασικά σημεία στίξης και τα χρησιμοποιούμε ως κάρτες. Πολύ βολικό και ο μικρός μου τα λατρεύει!
Προσοχή! Κάποια παιδιά ίσως μπερδευτούν με τα ανθρωπόμορφα σημεία στίξης. Αναζητήστε τις καρτέλες που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες των μαθητών σας.

4.To θερμόμετρο του θυμού

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Για τις μέρες που είμαστε θυμωμένοι και δεν ξέρουμε τι μας φταίει το θερμόμετρο του θυμού είναι η ιδανική λύση! Συζητάμε πόσο θυμωμένοι είμαστε, μηχανισμούς για να ηρεμήσουμε και στο τέλος της ώρας βλέπουμε αν από “κόκκινοι” έχουμε γίνει “μπλε”!

5.Αφίσα Πώς λύνω ένα πρόβλημα

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Βήμα-βήμα το τι θα πρέπει να κάνω για να λύσω ένα πρόβλημα. Πολύ βοηθητικό για να οργανώσουν τα παιδιά τη σκέψη τους και να μπορέσουν να διαχειριστούν τις πληροφορίες ενός προβλήματος.

6.Κατανόηση Κειμένου (από το Μικρό Βιβλίο)

Picture

Ένας διασκεδαστικός τρόπος να δουλέψουμε την κατανόηση κειμένου είναι να εκτυπώσουμε και να πλαστικοποιήσουμε τα φύλλα εργασίας!

7. Πες μια Ιστορία (από το υλικό του σεμιναρίου “Παρέμβαση για τη Γλώσσα στην Προσχολική και Πρωτοσχολική Ηλικία: Ένας Πρακτικός Οδηγός)

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Αναπτύσσουμε τον εκφραστικό μας λόγο (γραπτό και προφορικό) με έναν ευχάριστο τρόπο. Αρχικά, σε επίπεδο πρότασης κι έπειτα σε επίπεδο παραγράφου.


Ίσως παρατηρήσατε ότι δεν χρησιμοποιώ οπτικοποιημένο πρόγραμμα, καθώς και ότι το υλικό είναι διαφόρων επιπέδων. Το πρώτο συμβαίνει γιατί το πιτσιρίκι μου είναι αρκετά ευέλικτο (και έχουμε θέσει και στη στοχοθεσία μας την ευελιξία). Σε σχέση με το υλικό σας παρουσιάζω ό,τι υλικό έχουμε χρησιμοποιήσει από την αρχή της χρονιάς. Μείνετε συντονισμένοι, γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλα posts με υλικό!

Για περισσότερες ιδέες, συμβουλές και εποπτεία ειδικών θεραπευτών και εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ!

Αναστασία Κούρτη,
Ειδική Παιδαγωγός MSc,
εκπ. Παιγνιοθεραπεύτρια