Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουμε ένα κοινό στόχο: να βοηθήσουμε τα παιδιά όσο το δυνατόν περισσότερο. Κανείς, όμως, δεν ξέρει το παιδί σας καλύτερα από εσάς.
Ας δούμε, λοιπόν,
πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον δάσκαλο του παιδιού σας να βοηθήσει το ίδιο το παιδί.
Ας δούμε, λοιπόν,
πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον δάσκαλο του παιδιού σας να βοηθήσει το ίδιο το παιδί.
Είναι σημαντικό να εμπιστευτείτε το δάσκαλο και να τον ενημερώσετε για θέματα που αφορούν το παιδί σας και ενδεχομένως να επηρεάσουν την επίδοσή του στην τάξη. Η συνεργασία γονιών και εκπαιδευτικού εξασφαλίζει το καλύτερο περιβάλλον για τη μαθησιακή, πνευματική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.
Θέματα Υγείας:
Εάν το παιδί σας είναι διαβητικό, έχει άσθμα, είναι αλλεργικό σε κάποιες τροφές ή έχει ένα σοβαρό θέμα υγείας, ο δάσκαλός του θα πρέπει να ξέρει ώστε να μπορεί να το βοηθήσει σε περίπτωση που χρειαστεί. Επιπλέον, αν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με κάποια αναπτυξιακή διαταραχή, θα ήταν πολύ βοηθητικό για τον παιδαγωγό να το γνωρίζει, ώστε να προσαρμόσει ένα πρόγραμμα στις ανάγκες του και να βοηθήσει το παιδί να ενταχθεί στην τάξη.
Οικογενειακά Θέματα:
Μην ντραπείτε να ενημερώσετε τον εκπαιδευτικό εάν η οικογένειά σας βιώνει μια μεγάλη αλλαγή (διαζύγιο, κάποιο σοβαρό γεγονός, μετακόμιση). Ακόμη κι αν το παιδί σας φαίνεται να έχει προσαρμοστεί, ο παιδαγωγός θα είναι σε εγρήγορση ώστε να παρατηρήσει τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά, να σας ενημερώσει και μαζί να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις όποιες δυσκολίες προκύψουν ή να σας παραπέμψει στον κατάλληλο ειδικό.
Στοιχεία του Χαρακτήρα ή Προβλήματα Συμπεριφοράς:
Πολλά παιδιά είναι πολύ ντροπαλά και δυσκολεύονται στο σχολείο, ειδικά τις πρώτες μέρες. Άλλα παιδιά έχουν δυνατά ξεσπάσματα tantrum (εκρήξεις οργής) και ανησυχείτε εσείς οι ίδιοι πώς θα προσαρμοστεί στο σχολείο. Ενημερώστε τους παιδαγωγούς ώστε να διαχειριστούν το θέμα στο σχολείο αλλά και να σας δώσουν πρακτικές συμβουλές ώστε να το διαχειριστείτε και εσείς οι ίδιοι στο σπίτι.
Ικανότητες και Αδυναμίες:
Το παιδί σας είναι αστέρι στα Μαθηματικά, αλλά ντρέπεται να διαβάσει δυνατά; Ή λατρεύει το Μάθημα της Γλώσσας αλλά τα Μαθηματικά είναι ο εφιάλτης του; Εάν ενημερώσετε έγκαιρα το δάσκαλο του παιδιού σας, θα μπορέσει να το βοηθήσει πιο αποτελεσματικά ώστε να βελτιωθεί στις γνωστικές περιοχές που χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη.
Τρόποι Εκμάθησης:
Κάθε παιδί μαθαίνει διαφορετικά. Μεγαλώνοντας τα παιδιά διαμορφώνουν τον δικό τους τρόπο εκμάθησης, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, τις ικανότητες αλλά και τις αδυναμίες. Άλλο παιδί μαθαίνει καλύτερα με οπτικά ερεθίσματα (εικόνες, πίνακες), άλλο με ακουστικά ερεθίσματα (π.χ. τραγούδι για την προπαίδεια), άλλα μέσα από αντικείμενα τα οποία αγγίζουν και επεξεργάζονται. Και οι τρόποι μάθησης δεν τελειώνουν εκεί. Εσείς ως γονείς έχει παρατηρήσει ήδη πριν τους παιδαγωγούς τι βοηθάει το παιδί σας. Μοιραστείτε το με τον δάσκαλο του παιδιού σας.
Ενδιαφέροντα:
Γνωρίζοντας τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας, ο δάσκαλος μπορεί να συνδεθεί με το παιδί, αλλά και να το βοηθήσει να κοινωνικοποιηθεί στην τάξη. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδέες από τα ενδιαφέροντα και τα hobbies των παιδιών και να κάνει το μάθημα πιο δημιουργικό και ευχάριστο.
Αναστασία Κούρτη,
Ειδική Παιδαγωγός