Όλοι εμείς που δουλεύουμε με παιδιά (παιδαγωγοί, ειδικοί θεραπευτές, παιδίατροι, νοσηλευτές) μπορεί να βρεθούμε κάποια στιγμή αντιμέτωποι με ένα παιδί που έχει χάσει ένα γονιό ή αδερφό/ή.
Πριν προχωρήσω παρακάτω, να τονίσω πώς ο μόνος κατάλληλος να δημιουργήσει και να φέρει εις πέρα ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει το παιδί να διαχειριστεί το πένθος του είναι ο εξειδικευμένος (παιδο)ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής.
Παρόλα αυτά οι υπόλοιποι ειδικοί που έρχονται σε επαφή με το παιδί, μπορούν και οφείλουν να σταθούν υποστηρικτικά στο παιδί που πενθεί.
Καθώς το πένθος είναι ένα πολύ ευαίσθητο και προσωπικό θέμα, δεν υπάρχει μία μυστική συνταγή που να έχει αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε το παιδί που πενθεί.
Σχετικές πληροφορίες, συμβουλές και εκπαιδευτικό υλικό μπορείτε να βρείτε στους παραπάνω συνδέσμους.
Και να θυμάστε, αν βλέπετε πως το παιδί δεν μπορεί να διαχειριστεί το πένθος του, ακόμη και με τη δική σας στήριξη, μην διστάσετε να ενημερώσετε τον γονέα και να τον παραπέμψετε στον κατάλληλο ειδικό.
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΟΝΕΑ– Θεωρητικό πλαίσιο
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΟΝΕΑ-Για νοσηλευτές
Υλικό από τον οργανισμό “ΜΕΡΙΜΝΑ”
Αναστασία Κούρτη,
Ειδική Παιδαγωγός