Ξέρετε τις χάρτινες κούτες; Αυτές που όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει για μετακομίσεις; Λοιπόν, οι κούτες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως εποπτικά μέσα ή υλικά για κατασκευές για παιδιά.
Για να δούμε:
1. Μαθαίνοντας τα τοπικά επιρρήματα
Μέσα-Έξω, Πάνω-Κάτω, Δεξιά-Αριστερά! Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι κούτες (ίσο αριθμό με την ομάδα των παιδιών που θα συμμετέχουν στη δραστηριότητα) κα καλή διάθεση. Οργανώνουμε ένα διαγωνισμό όπου νικητής είναι αυτός που θα εκτελέσει σωστά όλες τις «εντολές» του συντονιστή! «Μέσα-Έξω και πάμε!» Είναι κατάλληλο για παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού ή παιδιά με Ειδική Γλωσσική Διαταραχή αλλά και για παιδιά μικρότερης ηλικίας που τώρα μαθαίνουν τα τοπικά επιρρήματα
2. DIY κουτί για λεπτή κινητικότητα
Σε ένα κουτί ανοίγουμε τρύπες από τις οποίες περνάμε και τις 2 άκρες από κορδέλες ή κορδόνια σε διαφορετικά χρώματα και μήκη. Δένουμε κόμπους στις άκρες και αφήνουμε το παιδί να εξερευνήσει το κουτί. (πηγή) Εναλλακτικά, ανοίγουμε μεγαλύτερες τρύπες, περνάμε τη μια άκρη από την κάθε κορδέλα, δένουμε κόμπους και αφήνοντας κάποιες τρύπες χωρίς να έχουμε περάσει κορδέλες ζητάμε από το παιδί να περάσει αυτό τις κορδέλες από τις τρύπες. Προσοχή! Το μέγεθος της τρύπας πρέπει να είναι τέτοιο ώστε το παιδί να διευκολύνεται να περάσει από μέσα την κορδέλα.
3. Κουτί ζωγραφικής
Βρείτε ένα κουτί αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει το παιδί μέσα και δημιουργείστε το δικό του χώρο ζωγραφικής. Με μαρκαδόρους, ξυλομπογιές ή κηρομπογιές το παιδί μπορεί να αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη. Λειτουργεί ως χώρος ηρεμίας και χαλάρωσης για το παιδί.
Αναστασία Κούρτη,
Ειδική Παιδαγωγός