7+1 Παραμύθια: Παρουσίαση του Προγράμματος και Δραστηριότητες

Το ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα 7+1 παραμύθια πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μαθητές Α και Β Δημοτικού το 2020. Έκτοτε διοργανώθηκαν ξανά και ξανά ομάδες παιδιών και ανάλογα με τη σύνθεση της κάθε ομάδας άλλαζαν και οι εκάστοτε δραστηριότητες.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζεται στις αρχές του θεραπευτικού παιχνιδιού συνδυαστικά με ψυχοεκπαιδευτικές τεχνικές και “δουλεύει” με διαφορετικό τρόπο τις ανάγκες της εκάστοτε ομάδας. Βασίζεται στο παραμύθι και το παιχνίδι.

Το παραμύθι περιέχει συμβολισμούς που ερμηνεύονται διαφορετικά ανάλογα με το τι κουβαλά ο καθένας μέσα του και είναι ένα ισχυρό εργαλείο που  βοηθά το παιδί να αντανακλάσει τα συναισθήματά του. Κατά τον Μπέτελχαϊμ τα παραμύθια αντιπροσωπεύουν την τάξη αντί της εσωτερικής σύγχυσης του παιδιού (οι όροι Εκείνο, Εγώ και Υπερεγώ βρίσκονται ενσαρκωμένοι στα παραμύθια).

Το παιχνίδι απλό την άλλη, σύμφωνα με την Axline, είναι το φυσικό μέσο αυτο-έκφρασης του παιδιού. Είναι η ευκαιρία του παιδιού να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα του και να αναδομήσει τα δυσλειτουργικά μοτίβα της ζωής του. Γι΄αυτό το λόγο και επιλέχθηκαν αυτά τα δύο μέσα (το παραμύθι και το παιχνίδι) για τη δημιουργία αυτού του προγράμματος.

Η στοχοθεσία για την αρχική ομάδα παιδιών ήταν η εξής:
Ομαδικότητα
Ψυχοκινητική Ανάπτυξη
Επίλυση Συγκρούσεων
Ανάπτυξη Ενσυναίσθησης
Ανάπτυξη θεωρίας του Νου
Διαχείριση Συναισθημάτων
Διαχείριση Σχολικής Άρνησης

Επιπλέον, με το τέλος του προγράμματος, τα παιδιά βελτίωσαν τις δεξιότητες λεπτής κινητικότητας και την έκφρασή τους.

Διάλεξα αγαπημένα παιδικά βιβλία, που το καθένα πραγματευόταν κι άλλα ζητήματα:

Άουτς- Scamell Ragnhild
Τα τρία μικρά λυκάκια-Ευγένιος Τριβιζάς
Η αρπαγή της κότας Rodriguez Beatrice
Ένας τοίχος στη μέση του βιβλίου-John Agee
Τέλεια μέρα για νεύρα- Suzanne Lang
Το μικρότερο χριστουγεννιάτικο δώρο-Peter Reynolds
Το κάτι άλλο-Cave Kathryn

Στην τελευταία συνάντηση φτιάξαμε το δικό μας επιτραπέζιο με ήρωες και περιπέτειες των αγαπημένων μας παραμυθιών. Μέσα από το επιτραπέζιο εκφράσαμε τους φόβους μας και τις ανησυχίες μας, αλλά και το ποια είναι τα στηρίγματά μας και τι μας κάνει χαρούμενους!

To πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στην Παιδική Ευημερία καθώς και στο 14ο State of Art Πανελλήνιο Συνέδριο Εφηβικής Υγείας/Ιατρικής.

Για το επιτραπέζιο των παραμυθιών θα χρειαστείτε:
1 λευκό χαρτί κάνσον
μαρκαδόρους-ξυλομπογιές-μολύβια
Πιόνια
1 ζάρι

Στο χαρτόνι τα παιδιά ή εσείς σχεδιάζετε τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν οι ήρωες μας. Έπειτα τα παιδιά είτε ένα-ένα με τη σειρά είτε όλοι μαζί σε συμφωνία φτιάχνουν στα τετραγωνάκια της διαδρομής παγίδες-εμπόδια αλλά και βοήθειες-συμμάχους (π.χ. ο Ρούνι-Ρούνι σου έδειξε μια παράκαμψη. Προχώρα 2 τετράγωνα). Νικητής είναι ο παίχτης που θα τερματίσει πρώτος.

Αναστασία Κούρτη,
Ειδική Παιδαγωγός MSc,
εκπ. Παιγνιοθεραπεύτρια