Το καλοκαίρι ήρθε…Τα βιβλία στην άκρη;



Η σχολική χρονιά τελείωσε και οι μικροί μαθητές ετοιμάζονται να…πετάξουν την τσάντα τους σε μια γωνιά, ξεχνώντας τις έγνοιες του σχολείου μέχρι τον Σεπτέμβρη. 

Όμως, πολλοί γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί θεωρούν τις καλοκαιρινές διακοπές ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να καλύψουν τα παιδιά τα κενά από την προηγούμενη χρονιά για να ξεκινήσουν πανέτοιμα την επόμενη τάξη.
Τελικά τι ισχύει; Το καλοκαίρι είναι εποχή για ξεκούραση και χαλάρωση; Ή το καλοκαίρι ενδείκνυται για μελέτη;
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο εγκέφαλος, και ειδικά ο παιδικός εγκέφαλος, χρειάζεται ανάπαυλα για να αναπτυχθεί. Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών ωφελεί  τα παιδιά καθώς τους δίνει το χρόνο να  ξεκουραστούν, να αφομοιώσουν όσα έμαθαν τον χειμώνα και να εξασκήσουν δημιουργικά το μυαλό τους, κάτι που δυστυχώς δεν προλαβαίνουν να κάνουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με το βαρύ πρόγραμμα το οποίο έχουν.
Από την άλλη, πολλά παιδιά, και ειδικά αυτά που αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες, έχουν ανάγκη ένα σταθερό πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όχι μόνο σε μαθησιακό/γνωστικό επίπεδο, αλλά και ως μηχανισμό αυτορρύθμισης. Χρειάζονται δηλαδή ένα δομημένο πρόγραμμα ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν, αλλιώς αποδιοργανώνονται.
Οπότε ποια είναι η απάντηση; Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει σωστή συνταγή. Κάποια παιδιά ωφελούνται από την πλήρη αποχή, ενώ κάποια άλλα χρειάζονται υποστήριξη ακόμη και το καλοκαίρι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια πως όταν μιλάμε για υποστήριξη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε καμιά περίπτωση δεν εννοείται να ακολουθήσει το παιδί το χειμερινό του πρόγραμμα. Εάν το παιδί παρακολουθείται από κάποιον ειδικό αυτός θα σας καθοδηγήσει για το πώς θα δομηθεί το καλοκαιρινό του πρόγραμμα. Εάν εσείς οι ίδιοι νιώθετε ότι το παιδί σας χρειάζεται μια υποστήριξη, παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για το πώς θα δομήσετε ένα ευχάριστο καλοκαιρινό πρόγραμμα μελέτης:
  • Διαβάστε βιβλία μαζί με το παιδί σας. Cliché αλλά ισχύει. Το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ταξιδέψουν τα παιδιά στον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Κανονίστε μια επίσκεψη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη. Επισκεφθείτε ένα εργαστήρι φιλαναγνωσίας. Φτιάξτε το δικό σας βιβλίο μαζί με τα παιδιά σας! Γράψτε και ζωγραφίστε ή φτιάξτε σε κολλάζ την ιστορία που θα σκεφτείτε μαζί με το παιδί σας.
  • Δώστε στο παιδί σας ευχάριστα φύλλα εργασίας, Φύλλα εργασίας με γρίφους και σπαζοκεφαλιές, με λαβύρινθους και κρυμμένα αντικείμενα ή με σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα και Sudoku για τα μεγαλύτερα παιδιά.
  • Παροτρύνετε το παιδί σας να ανοίξει το δικό του «μαγαζί». Προσωπικά ήταν αγαπημένο καλοκαιρινό παιχνίδι των παιδικών μου χρόνων! Θυμάμαι να φτιάχνουμε διακοσμητικά και κοσμήματα, να ψάχνουμε τα πράγματά μας για να βρούμε μικρούς «θησαυρούς» και να στήνουμε το μαγαζί μας στη γειτονιά. Τι καλύτερη εξάσκηση για μαθηματικά, κοινωνικές δεξιότητες, υπευθυνότητα;
  • Ορίστε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο το παιδί σας θα πρέπει να κάνει μια επανάληψη ό,τι έχει μάθει την προηγούμενη χρονιά στο σχολείο (π.χ. μία εβδομάδα πριν αρχίσουν τα σχολεία). Επιβραβεύστε το για την συνέπειά του! Προσοχή! Μην πέσετε στην παγίδα να του υποσχεθείτε κάτι ως κίνητρο για να κάνει επανάληψη, έτσι το παιδί παίρνει λάθος μήνυμα. Απλά, όταν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του εξηγείστε του ότι είστε πολύ ευχαριστημένοι που ήταν συνεπής και γι’ αυτό το λόγο θα έχει μια επιβράβευση.
Και μην ξεχνάμε το βασικότερο: πολύ παιχνίδι κι ακόμη περισσότερο παιχνίδι! Γιατί «τα πουλιά πετάνε, τα ψάρια κολυμπάνε και τα παιδιά παίζουν» (G. Landreth)!

Αναστασία Κούρτη,
Ειδική παιδαγωγός MSc,
Εκπ. Παιγνιοθεραπεύτρια