Διαταραχή Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης- Δραστηριότητες

 
Η Διαταραχή Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης ή Επεξεργασίας (Sensory Processing Disorder – SPD) είναι μια διαταραχή που παρουσιάζεται είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλες διαταραχές (π.χ. αυτισμός).
 
Τι είναι η SPD
Το νευρικό σύστημα έχει την ιδιότητα να λαμβάνει μηνύματα/ερεθίσματα μέσω των αισθήσεων, να τα επεξεργάζεται και να αντιδρά σε αυτά τα ερεθίσματα. Παρότι ένα παιδί με SPD λαμβάνει τα μηνύματα από το περιβάλλον, δεν μπορεί να τα οργανώσει και να τα επεξεργαστεί σωστά, τα ερεθίσματα «στοιβάζονται»  και το παιδί «κατακλύζεται» αυτό αυτά, με αποτέλεσμα να αντιδρά υπερβολικά ή να μην αντιδρά καθόλου.
Τα σημάδια της SPD μπορεί να περιλαμβάνουν ασυντόνιστες κινήσεις, ενόχληση σε συγκεκριμένους θορύβους, υπεραισθησία στο άγγιγμα ή αδυναμία αλληλεπίδρασης με άλλους. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα συμπτώματα μπορεί συμβαίνουν σε διαφορετικές συνθήκες ή μερικές φορές να μην εκδηλώνονται καθόλου.
Οι αισθήσεις που μπορεί να επηρεαστούν από τη SPD περιλαμβάνουν: την όραση, την ακοή, την αφή, την όσφρηση, τη γεύση, την ισορροπία, τον χωρικό προσανατολισμό, την κίνηση των μυών και εσωτερικές «αισθήσεις» όπως η πείνα και η δίψα.
 
 
Δραστηριότητες Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης
Οι ασκήσεις Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με SPD να αλληλοεπιδράσουν πιο αποτελεσματικά με το περιβάλλον τους. Κύρια προϋπόθεση των δραστηριοτήτων αυτών είναι να είναι ευχάριστες για το παιδί και να εισάγονται βαθμιαία στην καθημερινότητά του.
  • Οι «Λάμπες Λάβας» βοηθούν τα παιδιά να προσαρμοστούν στην εναλλαγή του φωτός.
  • Τα ακουστικά μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά είτε μπλοκάροντας τον εξωτερικό θόρυβο είτε να χαλαρώσουν. Οι ήχοι της φύσης βοηθούν πολύ τα παιδιά με SPD.
  • Το παιχνίδι με υλικά με διαφορετικές υφές (λάσπη, πλαστελίνη, ζυμάρι, άμμος, νερό) μπορεί να βελτιώσει την απτική επεξεργασία.
  • Η έκθεση του παιδιού σε διαφορετικά αρώματα και αιθέρια έλαια μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της οσφρητικής επεξεργασίας
  • Η γεύση μπορεί να βελτιωθεί μέσα από παιχνίδια με φαγητό. Το παιδί κλείνει τα μάτια και μαντεύει τι φαγητό δοκιμάζει κάθε φορά.
  • Παιδιά με δυσκολία ιδιοδεκτικότητας μπορούν να ωφεληθούν από δραστηριότητες με βάρη, όπως να σηκώνουν τις σακούλες με τα ψώνια, να μετακινούν βιβλία ή καρέκλες, να σπρώχνουν το καροτσάκι με τα ψώνια ή να κάνουν δουλειές στο κήπο.
  • Τα τραμπολίνα, όπως και άλλα παιχνίδια ισορροπίας (κούνια, τραμπάλα) είναι  επίσης πολύ χρήσιμα για παιδιά με SPD καθώς βοηθά τα παιδιά με δυσκολία στην ισορροπία.