Δωρεάν Οπτικά Βοηθήματα για ενίσχυση μη νευροτυπικών παιδιών

 
Πηγή: http://visuals.autism.net
 
 
Τα οπτικά βοηθήματα (visual supports) είναι εικόνες, φωτογραφίες, φυσικά αντικείμενα ή πιο σπάνια έντυπες λέξεις, που βοηθούν στην επικοινωνία των παιδιών με δυσκολίες στο λόγο.
Χρησιμοποιούνται, κυρίως, στην επικοινωνία με μη λεκτικά παιδιά, καθώς επιτρέπουν στους γονείς και τους θεραπευτές να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά με το παιδί, αλλά και στο παιδί να μπορεί να εκφράσει (μέσα από τις εικόνες) τις ανάγκες του.
 
 
Τα οπτικά βοηθήματα μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν  σε απλούς πίνακες ΠΡΩΤΑ-ΜΕΤΑ (π.χ. ΠΡΩΤΑ πλένουμε τα χέρια, ΜΕΤΑ παίζουμε το παιχνίδι), λίστα με βήματα (π.χ. βήματα για να πλύνουμε τα χέρια μας) ή να φτιάξουμε το Βιβλίο Νέων των παιδιών.
Πηγή εικόνων: https://www.era-soap.com/wp-content/uploads/2015/05/woman-washing-hands.jpg(αριστερά), http://www.bluemaize.net/im/toys/building-bricks-toys-0.jpg(δεξιά). 
 
 
Στα παρακάτω links θα βρείτε δωρεάν οπτικά βοηθήματα, καθώς και 2 εφαρμογές (1 online και 1 για να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας) ώστε να δημιουργήσετε τους δικούς σας πίνακες με οπτικά βοηθήματα.
 
Τα sites είναι στα Αγγλικά.
Οπτικά Βοηθήματα:
 
Εφαρμογές:
 
 
Αναστασία Κούρτη,
Ειδική Παιδαγωγός